PORTFOLIO >> Office Buildings >> Oporto VODAFONE Building
Dados Gerais

Oporto VODAFONE Building

Oporto, Portugal


VODAFONE, S.A.


Barbosa & Guimarães Arquitectos


Detalhes

The Headquarters building of the communications company Vodafone in Porto, “ … has a dynamic configuration that tries to reflect the Vodafone live attitude – life in motion”.

“ … Architecture and Structure merge in a structural coherent system”.

This building has rectangular shape geometry, with three floors underground and five above. On the underground levels the blueprint measures are approximately 45m width and 36m length. The -3 and -2 floors are destined to car parking, while the 1st floor will be shared amongst other spaces by a commercial gallery (Megastore), by a small lecture theatre and formation rooms. Above the ground until the 2nd floor the building is subjected to strangulation in the blueprint measure to 45m in length and 18 m in width. On the ground floor there will be a commercial gallery (Megastore) that communicates with the one on the -1 floor. Above the 3rd floor up to the roofing the blueprint measurements are reduced again to 35m in length and 18 m in width. Floors 1, 2, 3, 4 will be occupied by open space working areas.

The building flagstones will be solid in grey reinforced concrete, latterly supported by the façade in white reinforced concrete, by two rectangular geometry nucleuses in the interior of the building and only by two wall-piers in the building centre.

The building shows an irregular volume, formed by a faceted cover with undetermined orientation planes, resulting on a global geometry resembling a “rough diamond”. These surfaces are constituted by white reinforced concrete panels filled "in situ" and have an important performance on the global structural behaviour, by supporting great part of the vertical actions transmitted by the flagstones located above the ground level.

The architectonical solution for the developed façade for this building, results on an unusual structural concept but not less efficient. The interior structure is solved by actual systems but the façade geometry makes it unique. The façades behaviour stands on a millenary structural principle – The Bow – which, complemented by another, more recent, structural principle – The Triangle – creates a great architectonical value and simultaneously an efficient structural performance.

Oporto VODAFONE Building
Oporto VODAFONE Building
Oporto VODAFONE Building
Oporto VODAFONE Building
Oporto VODAFONE Building
Oporto VODAFONE Building
Oporto VODAFONE Building
Oporto VODAFONE Building
Oporto VODAFONE Building
Oporto VODAFONE Building
Oporto VODAFONE Building
Oporto VODAFONE Building
Oporto VODAFONE Building
Oporto VODAFONE Building
Oporto VODAFONE Building
Oporto VODAFONE Building
Oporto VODAFONE Building
Oporto VODAFONE Building
Oporto VODAFONE Building
Oporto VODAFONE Building
Oporto VODAFONE Building
Oporto VODAFONE Building
Oporto VODAFONE Building
Oporto VODAFONE Building
esq
dir